Web Design
Ødegården
2010-07-29 08-58-38 - IMG_1072_rz

 

Källaremoen skal findes i det sydvestlige hjørne i Småland i den del af Småland, som har været betegnet som Finnveden.
Finnveden er de vestlige grå, røde, gule og grønne områder. Voxtorp har nummer 55, Gälleryd nummer 57.

Administrativt er Finnveden nu opdelt ikke bare i nye herredsbetegnelser (Östbo, Västbo og Sunnebo), men også delt mellem Jönköbing län og Kronobergs än.


For folk med GPS ligger ‘Källaremoen’ 14’14’03 E, 57’06’01 N

Stedet hører til Voxtorp sogn, hvor kirken ligger på den anden side af Bor på vejen til Värnamo. Dette har åbenbart sin begrundelse i at stedet har hørt under godset ED, som ligger et pænt stykke vest for os.

Alle vores naboer hører til Gällaryd socken.

 

Huset er fra 1874.

2010-06-29 08-19-33 - IMG_0919RZ

 

Det har et såkaldt ‘åstak’, dvs. uden hanebjælker.

2010-06-29 08-21-05 - IMG_0921RZ

2010-07-04 11-36-48 - IMG_0930RZ

Husets grundplan svarer det standarden for svenske huse på denne tid.

Huset er skånsomt renoveret med gamle laserede døre, jernbeslag, åben pejs i egnens stil. Der er gammelt Husquarna komfur.

Vedligeholdelsen sker med linoliemaling, som vi er blevet glad for, og vinduerne er de gamle små, kittede ruder, som vi har forsynet med specielle forsatsruder for ikke at modernisere unødigt.

Stedets historie finder du her.

Laseret dør til stuen

Dørhængsel soveværelsesdør

Dørhængsel

Lås på indbygget skab

Dørhængsel

Vindueskarm

Loftet

Loftet

Skillevæg på loftet

Skillevæg på loftet

Et af de små vinduer på loftet

Stuen

Pejs i stuen

Opholdsstuen

Udgang fra stue

Kogehjørnet

Køkkenet

Udsigt fra køkkenet

Indgang fra køkken til soveværelse

Soveværlse

Huset
Der har været stald og ’vedbod’ på den anden side af vejen, og her kan fundamenterne stadig ses.
Der har været vandløb (mølle?) bage ved disse udhuse.

Huset er på sydsiden forsynet med håndstrøgne tagsten, som er ca. 100 år gamle.
Tagkonstruktionen er den originale med bjælke i toppen i hele husets længde, og ca. 100-150 år gammel.

Jordkælderen på den vestlige side af ’bjerget’ er også gammel og har haft tag af birkebark, som kan holde i 100 år – og rester ses stadig.

Om sommeren har man sovet på 1.salen, og der er spor af en ekstra kamin og skorsten i vestrummet.

David kan huske, hvor dårlige adgangsvejene var i 50’erne. Vejen fra Österberg var i så dårlig stand, at man dårligt kune cykle, når man skulle hertil for at plukke bær.

Huset var i den periode stort set faldet fra hinanden. Det eneste, der er intakt, er ydervæggene og taget. Inde i huset er alt faldet fra hinanden. Der var ingen gulve, men kun jord, mellemetagen er faldet ned, væggene borte. Verandaen er faldet sammen og erstattet af en meterhøj myretue.

Vinduerne er smadret - og graver man foran huset finder man stadig glas. Træbeklædningen bærer stdig spor af drengene skyden med haglgevær.

1965-2000

I 1965 bliver det sat til salg af Herbert Berggren fra Gunnabo .

Området foran huset var ved købet oplagsplads for træstammer med mængder af stålorme.

Genopbygningen overlades til den bedste snedker i området, Holger Lindqvist fra Gölsebo, som selv fragter alt materiale på taget af sin lille Morris.

Holger vælger selv materialer (de brede gulvplanker - desværre ikke hlt tørre, så der er opstået mellemrum mellem plankerne), og finder de gamle, tidssvarende døre et eller andet sted.

Der har været to skorstene, men den ene, som gik til soveværelset, blev revet ned (for et pænt beløb), fordi den var faldet sammen. Man ser stadig på loftet stedet, hvor den har været ført gennem taget.

Der har oprindelig været en gammeldags bageovn, ved siden af pladsen med det nuværende brændekomfur. Den runde markering i væggen inde i stuen viser, at der er en kanal bagved, hvor J.A. oprindelig havde påtænkt var at tilslutte en ovn. Det blev dog opgivet og ersattet af el-radiatorer.

Der har boet en stenhugger (formentlig Axel Karlsson)  på Källaremoen (?), som dels har bygget den nuværende jordkælder, dels hugget stenen ved verandaen.

Trappen til loftet var en stejl hønsestige med smalle trin, som gik op fra bagindgangen. Den blev taget ned, da badeværelset blev etableret, og den nuværende trappe blev sat op.
Fra køkkenet var der adgang til et fadebur (samme skabslåge som ved bagindgangen), som var bygget ind under trappen til loftet.

Folk fra Kårebo nedrev skorstenen fra soveværlset (sporene ses på loftet), og fjernede komfuret, som er genfundet i vådarealet overfor. Komfuret blev erstattet at det nuværnde Husquarna, men desværre uden vandbeholder. Det brugtes altid for at hav varmt vand.

I de første mange år var der ikke lagt gulv på loftet, men da der blev råd, blev der lavet gæsteværelse og trægulv (og isolering), hvor børnene kunne lege.

David Magnusson har lavet de musesikrede garderober på loften.

Efter år 2000

Den væsentligste forbedring, vi har udført, er at sætte forsatsruder med energiglas i stue og køkken. Vi fandt en løsning fra ‘Optoglas’, som fylder minimalt, og som isolerer godt.

Under stormen Gudrun i 2005 faldt der et grantræ ned over redskabsskuret. Det blev reetableret af Davids firma, Skanska’ og betalt af forsikringen. Samme storm ødelagde telefonforbindelsen, og da vi ikke var abonnent, blev forbindelsen ikke genetableret.
Der var også faldet en del af vores egne grantræer, som skulle saves og hugges op - samt opbevares i tørvejr.
I den forbindelse påtog David sig at bygge en tilbygning til redskabsskuret.

Under den almindelige vedligeholdelse af verandaen kunne vi se, at de affasede hjørner på stolper og spær havde været bemalet med rødt, så det førte vi tilbage til det oprindelige.

Billedserie fra årene, hvor forandringerne er søgt beskrevet