Web Design
Årenes gang
2010-08-21 14-38-37 - IMG_3341_resize

Sidst opdateret 18. juni 2014

Vi har haft mange gode oplevelser på og omkring ‘Källareremoen’.
Der er taget (for) mange billeder, men alligevel er der stunder, der huskes pga. årstiden, på grund af de besøgende, på grund af naturen.
Derfor er her et udvalg fra de forskellige år.

Billeder af blomster, insekter osv finder du under Naturfoto

De lokale foreninger gør  meget for at holde historien levende med foredrag og vandringer.

Gälleryd-ture

Vores første torpvandring med David Magnusson har vi video og billder fra, men aldrig publiceret
Torpvandring 2010
Fugllevandring 2010
Gölsebo 2012

Voxtorp-ture
Torpvandring 2012

2012.08.11 Byvandring i Gölsebo (billeder). Eston Jönsson fra Âlganäs var guide på turen, og har summeret sit oplæg i dokumentet ‘Gölsebo bys och dess historia’. De få billeder fra dagen er her.

Gölsebo har særlig betydning for os, fordi snedkeren Holger Lindquist netop kom herfra, og har bygget det hus, som ligger smukt overfor Gölsebo sjö.
Interessant er det også, at hvor der ellers har været tale om ‘torpvandringer’, var det her en ‘byvandring’, fordi Gölsebo bestod af selvejede gårde, dvs. ikke underlagt nogen herregård. Endnu engag forbløffes man over, hvor mange slægtsled, der har boet på samme sted og vedligeholdt historien

2012.05.13 Torpvandring i Voxtorp socken på foranledning af Dan Johansson. Turen  (beskrivelse) startede ved kirken og gik til Rödjan, som vi selv har passeret flere gange tidligere. De nedlagte steder havde naturligvis deres historie, men der var intet at se af fortiden. Historien om stederne kan findes i “Folket på Småställene”.

Rödjan er i øvrigt nævnt som bevaringsværdi i kommunens plan.

På turen

Ankommet til Rödjan

Rödjan

Rödjan

2012

2012

2011.03.29 Til møde hos Lantmäteriet i forbindelse med ændringen af Sølarydvejen til privat vej. Tekst placeret her.

2011.03.27 Årets første besøg. Vi arriverede i strålende sol. Der er stadig is på søerne, og 5-10 cm sne, hvor solen ikke kan komme til.
Alt stod ellers vel til. Der er blevet fældet flere træ¦er mod syd, så vi har  fået en 'dybere' udsigt i over det nyplantede granareal. Et af vores ene grantræ¦er havde mistet toppen, og træet står til fældning. Der var tydelige
spor af elg og rådyr, og musegangene, som har væ¦ret under sneen ligger fritlagt, hvor sneen er tøet bort..
Fuglene var her ikke i går, men nu har de opdaget, at der er åbnet i cafeteriet, og det myldrer lige uden for vinduet.

Der var ca 2 grader både ude og inde, da vi kom, men efter 5-6 timer var vi nået op på 16-17 grader indendørs, og her til morgen er her behageligt.
Vi forventer solskin hele dagen, så vi har planlagt en 'inpektionsrunde' i omegnen.
 

2010
 

2010.08.21 Da vi stod op var vejret stadig fint, men den lille pavillon var kæntret totalt, formentlig af et vindpust. Jeg fik lavet nogle ordentlige pløgge i stedet for de små, der fulgte med, og det blev hurtigt reetableret.

Ud over nogle bænke jeg havde lavet af gamle spær, skulle vi have samlet, hvad vi har af stole, hynderne skulle findes frem. Ulla bagte kage og jeg skulle så ordne kartoffelsalat med olie/sennepsdressing, salat, fetaost og oliven.
Ulla havde lige sat kopper på bordene, da hun skreg: Jørgen.
Et krafigt vindpust havde taget det store telt, løftet det op, og noget af tagkonstruktionen var knækket. Det er noget spinkelt noget, og her ½ time før gæsternes ankomst var det en udfordring. Heldigvis passede vores nye stige i højden som wienerstige til at holde taget oppe kombineret med en forstækning af 'tagspærrene' med jernstænger, jeg tapede rundt om de knækkede rør.
Teltet stod atter, da de første gæster kom, om end jeg måtte tage i mod dem i arbejdstøjet.

På grund af travlhed fik vi ikke taget mange billeder eller video, men heldigvis har vi det i erindringen. (foto).

Der kom 23, så det var et pænt fremmøde, og det blev et rigtig vellykket arrangement. Snakken gik livligt. Alle kendte alle, men kom ikk sammen under tilsvarende omstændigheder, og de var ret begejstrede for initiativet.
Der var ingen, der havde prøvet at få helstegt lam, og de gik rigtig til den med mange rosende ord.
Ullas gode is fik også ben at gå på. Ved 18-tiden begyndte det at småregne, men vi sad jo godt i læ, omend vandet lagde sig i lunker og måtte fjernes med mellemrum.

Kl. ca 20:30 brød selskabet op efter behørig takketale, og på Ullas opfordring afsyngning af den svenske nationalsang. Det var en rigtig festlig slutning.

Herefter var der så det tilhørende oprydningsarbejde fra hele dagen, så ca 23:30 havde jeg fået ryddet køkkenet, ordnet det kød, der var tilbage (og det var ikke meget), og kunne se tilbage på en rigtig vellykket dag.

2010.08.20 Til vores sammenkomst med svenskerne på 10-årsdagn for vores indflytning 21..8. skulle vi have sat det store telt op. Det var ikke verdens fyldigste monteringsbskrivelse, der fulgte med, så det tog os ca 2 timer. Det er noget ustabilt noget, der skal styres af barduner, og alene at få det store tag lagt hen over var en opgave. Nå, men det lykkedes, og stod rigtig flot.

Jeg nåede et foredrag om Finnveden i den lokale forening mellem 18 og 19, hvor jeg fik aftalt, at David kom med en stor plade til at bruge som bord, så vi gik tilfredse i seng.

2010.08.15 Søndag aften kom David med sin traktor og hjalp med at sætte de store sten ned i de gravede huller. Den højeste, som står østligst er hentet fra bommen mellem Davids og

2010-08-15 17-24-29 - IMG_3316_resize

2010-08-15 17-23-30 - IMG_3314_resize

2010-08-15 17-24-40 - IMG_3317_resize

2010-08-15 17-27-18 - IMG_3318_resize

Bokelunds område. Den blev sat af Edourd, da Bokelund havde købt arealet. Vi synes, at resultatet er blevet flot.


Deraf fulgte at mandagen blev efterarbejde omkring stenene, fjernelse af grus og sten fra gravearbejdet - og det tog faktisk længere tid end jeg havde troet.
2010.08.14

2010.08.12 Stig og Herdis kom  ved 17:30-tiden.
Fredag formiddag gik med en lang tur. hvor vi fik plukket ca. 3 kg blåbær og fandt en masse kanatreller og rørsvampe.
Om eftermiddagen hjalp Stig med at brække den gamle karussel ned. Uden vedligehold var den vd at rådne væk, og myrerne havde taget bopæl i nogle af de rådnende brædder. Det var i øvrigt en imponerende og gennemtænkt konstruktion med galvaniserede rør, kuglelejer osv. Og imponerede nok, kunne mange af boltene
stadig tages ud uden stort besvær.
Stig havde fået tandpine, og nærmste sted for weekend behandling er Jønkøbing.  Der blevet boret ned og renset i en rodbetændelse.

 

2010.08.10 Den sommerfuglebusk, vi plantede i foråret blomstrer nu, og lever op til sit navn. Den er formelig besat af sommerfugle: citronsommefugle, påfugleøjer,
kejserkåbe, admiraler og nældens takvinge. Det er jo herligt...

2010.07.25 - 08.02 Lidt over en fuld uge i Sverige, hvor vi skulle passe Plet. Det nød alle parter, og både Plet og jeg havde godt at de dagligee vandreture på 1½-2 timer. Der er blevet plukket ganske mange kantarller, og jeg fik plukket ca 2 kilo blåbær, som Ulla efterfølgende har lavet til marmelade.
Jeg har taget mig sammen og fået ryddet op i skuret, og konstateret, at der skal støbes nyt gulv. Det blev sidst lappet i 2003.
Omsider har vi fået effektueret leveringen af granitstolper fra Bokelund. Det var et umage par, men med Davids traktor-hjælp fik vi byttet den ene, så vi nu har to ens. De kommer til at stå ca. 150 cm over jord (de er ca 2 meter og vejer 3-400 kg.). Dem glæder vi os til at få stillet op.
Jordkælderen har fået skiftet de gamle træhylder ud, fordi de var rådnede. Det blev til 3 stålreoler istedet. Samtidig fik døren en opfrisker med trætjære

2010.07.13 Med fuldt lastet bil med Oliver, Jasmins, Daniel og Plet kommer vi frem til ødegården netop som et kraftigt tordenvejr begynder. Og det var lige op over. Gnistern stod ud  af stikkontaktrne, som vi af samme årsag altid forlader uden stik isat.
Efter få minutter gik strømmen, for dog at komme igen efter en times tid.
Desværre havde vi kun lys i stuen, og også jordkælderen med vandpumpen var ramt, dvs. at vi havde ingen vand, og der var kun en kogeplade tilgængelig.
Vi fejlmelder til EON, og ved 22-tiden dukker der en vogn op. Han har skiftet sikring på nærmste transformatorstation, og kontroller målerskab idet han forklarrer, hvordan symbolerne  på displayet skal læses – for en anden gangs skyld.
En lidt skræmmende oplevelse for børnene, men det får jo en god slutning.

Der bliver plasket med vand i bassinet, spillet bold, og drengene bliver ansat som skovarbjdere til at afgrene grantræer, der skal bruges som rafter til vores kompostbeholder..
Plet er kommet i fitness-center og får nogle gode lange ture. Fire dage rækker ikke, men der forestår endnu en uge, når familien skal i sommerhus.

Efter tre varme solskinsdage, blev det lidt overskyet lørdag, hvor drengene og jeg plukkede blåbær i 2½ time, så der blev en god portion med råcreme. Haven fik fjernet mængder af hyrdetasker, der skulle til at smide taskerne.

2010.06.12  var der Torpvandring 2010. Det var et velbesøgt arrangement under ledelse af Lars-Erik Gof med ca. 30 deltagere, og som tidligere giver det et godt historisk indblik i egnens historie. Turen var velplanlagt  og med udgangspunkt fra Ohs Bruk gik turen i kortege ad absolut små veje til en række af de nedlagte gårde, som nublot  er markeret med et skilt, og hvor syrener og andre kulturplanter afslører tidligere bønders færden. Deltagerne havde åbne øjne for at se grundsten, mulige sammenfaldne jordkældre osv.

Billederne kan ses her Torpvandring 2010

 

 

2010.05.15 Hembygdforeningen har invitret på fugleobservationstur kl.7:30 ved Gälleryd Kirke (Kirkobol). Vejret er regnfuldt men klarer dog op, så der kan ‘fikas’ i tørvejr. Det bliver til 26 forskellige fugle der høres eller ses.
“Finnveden NU” har en journalist med, og der kommer en hel sides artikel med Ulla og mig på det dominerende billede.

Billeder fra Fuglevandringen.

 

2009.

2008 var året

2008 i billeder

Året 2007
Vejret må vi indrømme kan ikke indskrive sig på positivlisten: der har været megen regn og gråvejr, så selv udbyttet fra haven har været under lavpunktet. Dog heldigvis med grønkålen som undtagelse.

Week-end’en efter min fødselsdag gik turen til et efterårsfarvet Sverige med høj blå himmel. Selv om vi egentlig burde have ordnet noget i haven besluttede vi os for at bruge lørdagen på en tur i Stora Mossa, som ligger lidt nord for Värnamo. Selv om nationalparken ligger så nær, har vi aldrig fået taget os sammen til at besøge den. Ingen tvivl om at den bør besøges forår/sommer, da det er der fuglene flokkes omkring sø og vådområder. Vi gik ca. 15 km. gennem skov og på udlagte broer over vådområderne – en ret enestående oplevelse.

Växjö og Kosta Boda
Et besøg af Anna og Jarne (vores rejsefæller fra Vietnamturen) gjorde at vi bl.a. fik lavet en udflugt til Växjö for at se domkirken og aflægge besøg i Kosta Boda glasværk med tilhørende indkøb. Vi går godt i spænd, og vejret var med os, så vi kunne se omgivelserne i deres pragt.

8-10-2007 09-55-16_0059

8-10-2007 09-55-16_0060

8-10-2007 09-55-16_0060rz

8-10-2007 09-55-17_0061

8-10-2007 09-55-18_0062

8-10-2007 09-55-19_0063

8-10-2007 09-55-20_0064

8-10-2007 09-55-21_0065

8-10-2007 09-55-22_0066

8-10-2007 09-55-23_0067

8-10-2007 09-55-24_0068

8-10-2007 09-55-25_0070

8-10-2007 09-55-26_0071

8-10-2007 09-55-27_0072

8-10-2007 09-55-28_0073

8-10-2007 09-55-29_0074

8-10-2007 09-55-30_0075

8-10-2007 09-55-31_0076

8-10-2007 09-55-32_0077

8-10-2007 09-55-32_0078

8-10-2007 09-55-33_0079

8-10-2007 09-55-34_0080

8-10-2007 09-55-35_0081

8-10-2007 09-55-36_0082

8-10-2007 09-55-36_0083

8-10-2007 09-55-38_0085

8-10-2007 09-55-39_0086

8-10-2007 09-55-40_0087

8-10-2007 09-55-41_0088

8-10-2007 09-55-42_0089

8-10-2007 09-55-43_0090

8-10-2007 09-55-44_0091

8-10-2007 09-55-44_0092

8-10-2007 09-55-45_0093

8-10-2007 09-55-46_0094

8-10-2007 09-55-47_0095

8-10-2007 09-55-48_0096

8-10-2007 09-55-49_0097

8-10-2007 09-55-50_0098

8-10-2007 09-55-51_0099

8-10-2007 09-55-52_0100

8-10-2007 09-55-54_0101

8-10-2007 09-55-55_0102

IMG_1170

IMG_1171

IMG_1172

IMG_1173

IMG_1174

IMG_1175

IMG_1176

IMG_1177

IMG_1178

IMG_1179

IMG_1180

IMG_1181

IMG_1182

IMG_1183

IMG_1184

IMG_1185

IMG_1186

IMG_1187

IMG_1188

IMG_1189

IMG_1190

IMG_1191

IMG_1192

IMG_1193

IMG_1194

IMG_1195

IMG_1196

IMG_1199

IMG_1200

IMG_1203

IMG_1204

IMG_1205

IMG_1206

IMG_1207

IMG_1208

JR07okt_2 011

JR07okt_2 012

JR07okt_2 013

JR07okt_2 014

JR07okt_2 015

JR07okt_2 016

JR07okt_2 019

JR07okt_2 020

JR07okt_2 021

JR07okt_2 022

JR07okt_2 023

JR07okt_2 024

JR07okt_2 025

JR07okt_2 026

JR07okt_2 027

JR07okt_2 028

JR07okt_2 029

JR07okt_2 030

JR07okt_2 032

JR07okt_2 033

JR07okt_2 035

JR07okt_2 038

JR07okt_2 039

Året 2006
 

Året 2005
Det var året hvor stormen ‘Gudrun’ lagde skovene ned i Småland. Selv på vores lille område var der væltet træer, og et f Davids træer havde lagt sig oven i vores skur. Det var et trøstesløst syn der mødte en, og det varede længe inden de normale skovveje kunne forceres.

 

 

Indtryk fra marts 2004

Et rigtigt flot vintervejr uden udsigt til ændringer fik os til starte sæsonen meget tidligt.

Vi drog af sted torsdag d.4 på en forlænget weekend.

Da det var åbning var det uden Oliver.

Da vi forlod motorvejen kunne vi konstatere at der var sammenkørt sne på vejene, og om det så var ’vores’ egen skovvej var den ryddet – frem til Davids garage. Her lå der en snevold – så her parkerede vi bilen og gik så med vores habengut gennem 10-15 cm. Puddersne. Og 10-15 graders frost om natten.

Det var rart at se huset igen. Alt var OK, og hurtigt fik vi taget vinterskodderne af så solen kunne hjælpe med at hæve temperaturen indenfor fra lidt  over 0.
Vandet blev tilsluttet – og der var ingen sprængninger!
Trillebør og skovl blev fundet frem: trillebøren for at køre habengut, skovlen for at få fjernet snevolden.

Mit forsøg på at køre vognen længere op mod huset mislykkedes, da jeg kørte i et hul med venstre forhjul – og så sad jeg der. Brugte 1-2 timer på at udtænke geniale ideer, som ikke førte til noget.

Fredag morgen kom jeg fri ved hjælp af donkraft, og kørte optimistisk ind af vejen – fortrød og fik bakket et stykke, før bilen kørte fast. Herefter brugte vi så 5 timer med at lægge gran under, men sommerdækkerne fik ikke fat og kørte hurtigt rundt på is, så enden blev at bruge et par fliser og donkraften – og så køre 60 cm ad gangen til den var fri og tilbage på sikker grund ved Davids garage.
Surt at bruge sin tid på den måde.

Lørdag kørte jeg så til Värnamo for at købe snekæder – og det havde de selvfølgelig ikke på den tid af sæsonen – og i min dækstørrelse.

Men ellers var det en god oplevelse. Bortset fra dyrene var vi de eneste, der har sat mærker på skovstierne, og det var flot at se landskabet snedækket. Selv om sneen var lige høj nok til at aflæse dyrespor i, kunne vi tydeligt aflæse hvilke dyr, der færdes hvor. På vores grund var det haren, rådyr og en enkelt elg. Vi fik også bekræftet, at der er flere grævlinge i området
Fuglebestanden begrænsedes til musvitter, blåmejser, fyrremejser?? og 3 skovskader. Og vi så ikke et menneske.

Oprindeligt var weekenden 11.-14. marts planlagt til åbning, og Oliver var stillet i udsigt, at der skulle bygges snemand mm.
Vi fandt en kælk frem, og den gjorde god fyldest til at transportere ’godset’ i hus.

Ganske vist havde jeg nu klog af skade fået monteret vinterdæk, men vovede alligevel ikke at køre det sidste stykke ind til huset.

 

Vejret  viste sig fra sin bedste side med skyfri himmel og nu temperaturer omkring frysepunktet.

En del sne var smeltet under martssolens stråler, men der var rigeligt til at kælke sig gennem landskabet.. Men snemand blev der ikke noget af. Det var ganske enkelt ikke muligt at få sneen til at samles – ja puddersneen kunne ikke engang laves til snebolde. Stor overraskelse og skuffelse.

Vi fik hummer en aften. Har taget den udstoppede skovskade med til Sverige.

Vi har måttet afkorte opholdet med en dag, fordi Christian og Cathrine har udsat deres flytning fra Østerbro til den absolut sidste dag – og har haft problemer med at få flyttefolk til at give en hånd med.

131_3148

131_3149

131_3154

0

1

2

131_3157

133_3304

133_3326

3

4

5

133_3362

133_3367

133_3375

6

7

8

133_3389

133_3392

134_3495

9

10

11

135_3515

12

 

År 2003

101_0184

101_0185

102_0210

102_0260_r1

102_0262

102_0267

103_0357

103_0358_r1

103_0389

105_0589

105_0591

106_0668

107_0708_r1

108_0881

110_1044

111_1109

111_1146

111_1121

111_1147

112_1207

111_1198

113_1315

113_1322

113_1343

113_1381

114_1475

114_1486

115_1505

115_1517

115_1536

115_1586

116_1633_r1

117_1765

 

År 2002
Vi konstaterede, at frosten kunne spise et blandingsamatur, så siden er det blvet afmonteret ved nedlukning.

104-0491_IMG

104-0493_IMG

104-0499_IMG

105-0578_IMG

105-0598_IMG

105-0600_IMG

107-0749_IMG

107-0754_IMG

107-0764_IMG

109-0973_IMG

110-1010_IMG

110-1044_IMG

110-1062_IMG

110-1063_IMG

110-1086_IMG

111-1157_IMG

111-1164_IMG

112-1299_IMG

112-1300_IMG

113-1301_IMG

113-1302_IMG

 

År 2001
Der må gøres noget ved haven, og der etableres ekstra stik i køkkenet.
Der etableres bålplads.

100-0056_IMG

100-0059_IMG

100-0060_IMG

100-0081_IMG

101-0146_IMG

101-0148_IMG

101-0156_IMG

101-0159_IMG

Jhavearbejde

Sverige2001_11

Sverige2001_33

Sverige2001_46

Traner2001 kopi

hjort2 kopi

husefterår

År 2000
Året, hvor huset blev købt. Meget er taget på video. En motorplæneklipper var et must.
Huset var bl.a. solgt på, at der var mange rådyr, og det var der. De er med årene svundet betydeligt ind, og ses nu kun sjældent.

Sverige2000_21

Sverige2000_22

Sverige2000_23

Sverige_1