Web Design
Beretning 2010

JR01_ 253_resize

2010-08-19 18-06-50 - IMG_3331_rz

Sydamerika-rejsen

Vi sluttede året af med maner med 4 uger til Sydamerika i oktober og november. I vores søgning efter et tilbud på en tur til Galapagos faldt vi over en rejse, som inkluderede 4 dage på Påskeøen. Det lød så spændende, at vi gik videre, og det var en 'highlight-tur', hvor turen ud over Påskeøen gik til Chile, Peru, Bolivia og Ecuador..

Det var et stramt program, men også mange indtryk og informationer.

Vi startede med Påskeøen, fem timers flyvning fra fastlandet. En ø så stor som Læsø, men lige så interessant og imponerende som forventet, og med kultur, som rakte ud over de mange stenfigurer. Det var klart turens højdepunkt.

I Chile var det Santiago og ture ud i vindistriktet bl.a en spændende økologisk vingård og et kort besøg i havnebyen Valparaiso. Peru bød på Lima, og ikke mindst Cusco, som var inkaernes gamle kongeby. Det passede fint ind som en forlængelse af sidste års tur til Mexico, hvor vi havde oplevet maya- og aztekerkulturerne, og nu fik præsenteret inkakultur for alle pengene. Der var rigtig mange historiske steder, men mest imponerende Machu Pichu. Alle steder med imponerende bygningsværker af mageløst tilhuggede stenblokke, dybt kendskab til vandanlæg og astronomi.

I flere uger opholdt vi os i ca. 3000 meters højde, således også på Titicacca-søen med dens flydende sivøer.

Turen henover den enorme højslette i ca 4000 meters højde med de sneklædte Andesbjerge i horisonten var flot med et indslag af andes-flamingoer i floderne.

Det førte os til La Paz i Bolivia, hvor vi på vores byrundtur fik en helt ny og uventet oplevelse: Månedalen, hvor vi gik på gammel, hævet havbund, som nærmest kunne sammenlignes med et landskab af stalagmitter. På på vejen til og fra fik lidt mere inkakultur.

Sidste land var Ecuador med Quito som en moderne hovedstad, og som var udgangspunktet for  5 dage på Napofloden i Amazonas på et såkaldt 'flotel'. Det var spændende dage, for selv om vi har væres i Amazonas både i Brasilien og Venezuela, var her nye oplevelser understøttet af en fremragende lokal guide. Det var bl.a. tusindvis af små papegøjer i flokke, tur med udsyn henover regnskoven og som en kuriositet en shaman, som i mørket 'healede' deltagere fra gruppen.

Jo, det var en stor oplevelse, som efterhånden er ved at bundfælde sig efterhånden, når der skrives beretning og redigeres video.

 

Begivenheder

En væsentlig årsag til turen var, at jeg i forbindelse med min fratræden med udgangen af marts fik en pæn sum i feriepenge. Jeg havde en velbesøgt afskedsreception, som inkluderede en gæsteforelæsning af atomfysikeren Holger Beck.

Og nej, jeg savner ikke jobbet, som jeg jo hen over det sidste år havde fået overdraget til min efterfølger.

Det er klart, at der er mere fritid – og ikke mindst er man ikke afhængig af at alt skal koncentreres i week-enden. Så det er blevet til rigtig mange dage i Sverige.

Derudover har jeg kastet mig over at få digitaliseret de gamle dias. Det tager dog lang tid, når man har så mange.

I juni deltog jeg i mit 50 års studenterjubilæum. Det var en fornøjelse at gense en meget stor del af ens gamle kammerater, og snakken gik – mest om den enkeltes aktuelle tilværelse. Dr var arrangeret et besøg på byens 'Alsion', hvor koncertsal og kunstnerisk udsmykning imponerede.

Vi holdt familiesammenkomst i vinterferien med børn og børnebørn i et sommerhus på Nordkysten. Til børnenes henrykkelse var der swimmingpool som modstykke til snevejret udenfor.

Tiden går, og Christian og Cathrine kunne markere deres kobberbryllup ved en uhøjtideligt og festligt arrangement for familien og deres mange venner.

Vi lagde Sverige på hylden i ugen, hvor der var jazzfestival, hvor vi til en forandring ud over friluftskoncerterne også havde købt biletter til flere koncerter, bl. a. flere gange i Tivoli, som vi elles ikke har hjemsøgt i flere år.

Og endelig samledes vi den snævr kreds traditionen tro på Fanø den sidste weekend i november. Her var vi begunstiget af godt (koldt) vejr, og fik til en forandring besøgt flere spændende museer.

Sverige

Som nævnt har meget af vores fritid været tilbragt i Sverige. På gæstelisten har været Stig & Herdis, Nana med familie  og endnu engang Nana med begge pigerne og en god week-end med Oliver, Jasmin & Daniel.

I anledning af at det var tiåret for vores erhvervelse af Källaremoen, havde vi inviteret naboer og lokale 'hjælpere' til ”gardenparty”, og næsten alle inviterede dukkede op til grillstegt lam og hjemmelavet is. Det blev rigtig vel modtaget, og vi fik mange positive tilbagemeldinger på arrangementet. Vi har også fået etableret relationer til de forrige ejere, og det tror vi vil åbne for yderligere samvær.

Vi har deltaget i nogle af de lokale vandringer (og kom med foto i avisen) for at  lære noget og vise vores interesse.

Vi har omsider fået transporteret og opstillet to store granitsteler, som nu markerer indgangen til grunden overfor den gamle vej gennem skoven.

Herlev

Noget tid har dog tilbragt i Herlev, hvor førstesalen gennemgik en større renovering i januar med nyt tæppe, maling og efterisolering i skunkene. Det var en stor opgave, fordi alle møbler skulle fjernes, dels til  stuen, dels ud på terrassen på første sal.

Senere blev alle vinduer skiftet til nye energiruder, og det gav en tydelig forskel på + 1 grad.

Mere kedeligt var det efter hjemkomst fra Sverige i august at konstatere, at der efter et større regnskyl var kommet ganske meget vand i kælderen. Det betød en større oprydning og bortsmidning, fjernelse af korkfliserne på gulvet, og nu mangler vi forsikringsselskabets undersøgelse af gipsvægge og saunagulv. Bortset fra de store mængder regn, syntes miseren at være forårsaget af, at vores 30 år gamle drænpumpe var holdt op med at fungere.

Siden hjemkomsten fra vores rejse midt i november har frosten bidt sig fast, og det er væltet ned med sne, så alle udsigter peger på en 'hvid jul'.