Web Design
Beretning 2000

Beretning 2000

Det første år i det nye årtusinde har ikke ændret ved det faktum, at tiden er en knap ressource.

De første måneder kørte Ulla på lavt blus efter plettyfusen, som hun dog heldigvis nu har veloverstået.

Antallet af gæstebud har ligget på lavt blus, og bortset fra enkelte lyspunkter er den generelle opsummering af året, at der har været for mange skyer.

Årets begivenhed: Källaremoen
Efter at have stået på Ullas ønskeseddel i årtier har vi nu slettet ønsket om en svensk ødegård.

Mange af  forårets lørdage blev tilbragt på de svenske landeveje for at gøre endeligt op, om der overhovedet kunne findes en ødegård som havde de kvaliteter og omgivelser, Ulla har drømt om. Vi så på rigtig mange steder, som blev forkastet på grund af beliggenhed, manglende udsigt, forkert udseende osv.

I forsommeren nåede vi så langt, at vi måtte byde på en ødegård mod en anden dansker. Det foregik ved en åben auktion på ejendomsmæglerens kontor, og med et startbeløb på 325.000 sv. kr. var det lidt chokerende, at det endelige bud blev 565.000 sv. kr. Det var egentlig også mere, end det var værd, da der manglede indlagt vand, og der var udendørs das. Det tog noget af optimismen – og så gik sommeren, indtil der dukkede et op på internettet til 375.000 kr. Ulla havde set det i foråret til en højere pris, hvorfor det var blevet lagt til side.

Huset blev beset 29.7, og vi havde fået at vide, at der var flere interesserede købere. Det viste sig at være et ganske velholdt hus langt ude i skoven ca. 2 timers kørsel fra Helsingborg. En anden dansk familie dukkede op – og begge parter ville gerne købe på stedet – men der manglede endnu at få afviklet en aftale dagen efter, så det måtte så også blive auktion – men denne gang over telefonen.

Her havde vi mere held med os, for det andet par opgav ved 460.000 sv. kr. svarende til ca. 400.000 d.kr. Nøglerne fik vi overdraget hos ejendomsmægleren d. 21. august, desværre uden at sælgerne var til stede. Vi havde ellers planlagt en stribe praktiske spørgsmål.

Og hvad har Ulla så fået for pengene? Et hus i rigtig rødmalet svensk stil – oprindelig bygget i 1874, men totalrenoveret i 1965 af de mennesker, vi købte af. Huset er større end vores eget, og det ligger på en grund på 10.000 m2, hvor ca. 1/3 er skov resten græs, lidt køkkenhave og høje klippepartier, så der skal påregnes ca. 3 timer, når der skal slås græs! Her er indlagt el, vand og sågar telefon, så det er lige så komfortabelt som herhjemme.

Stedet figurerer på detailkortene med navnet ’Källaremoen’ og det sidste stykke vej er 2 km ad en smal skovvej, som ender ved huset. Her kommer man ikke lige forbi! Geografisk befinder vi os syd for Värnamo nogle få kilometer fra Värmeshult.

Til vores overraskelse blev huset solgt uden inventar, men bortset fra en sovesofa, som vi har købt som ny, er vi ved at have huset møbleret med sager dels fra Sønderborg dels udrangerede ting af vores egne og omgangskredsen.

Familien

Viggo blev overbevist om, at han ikke kunne udeblive fra sommerfesten, og med fantastisk god støtte fra vores lokale hjemmehjælp med udstyr og hjemmehjælp morgen og aften blev det et ganske vellykket ophold.

Senere var vi sammen i Flensborg mens der var Cutty Sark-kapsejlads – så i det strålende vejr fik vi inspiceret sejlskibene i havnen.

Her på det sidste har der været en del problemer med hans kateder, så det har måttet fjernes for en periode, men ellers har han det godt og lyder som om humøret er OK. Hospitalet har fået styr på hans øjne, hvor trykket nu er meget langt nede og medicinen fjernet,

Christian og Cathrine blev lidt uventet sagt op fra den fremlejede lejlighed på Frederiksberg, men i nødens stund viste der sig pludselig en lidt mindre lejlighed på Østerbro nogle få hundrede meter fra Flemming og Marianne i det ejendomskompleks, hvor Ulla boede som barn (og hvor flere medlemmer af familien bor). Det kan altid skabe beskæftigelse til et par aftner og weekends, når der skal startes forfra med et nyt køkken, og der i øvrigt skal flyttes noget jordisk gods.

Christian arbejder stadig i Økonomistyrelsen, hvor han arbejder som konsulent i forbindelse med implementering af nyt økonomisystem i statens virksomheder. Cathrine er færdig januar 2001.

Flemming er stadig på børneafdelingen i Gentofte, men er træt af de mange vagter og søger med lys og lygte efter et andet job, gerne inden for medicinalvareindustrien. For at få sig bragt i en bedre udgangsposition er han gået i gang med efteruddannelseskurser.  Marianne er færdig sommeren 2001.

Børnebørnene er til stor glæde, og vi ser dem heldigvis ofte. Ikke mindst har vi stor fornøjelse af at have Oliver overnattende, så man får et roligt og afslappet forløb af samværet.

I foråret byggede vi så en sandkasse med overdækning, som næste år kan fungere som udkigstårn – eller hvad fantasien nu kan få det til at blive til

De snakker nu ganske meget, så man kan begynde at føre en dialog med dem. De er så i øvrigt utrolig glade for hinanden og er næsten ikke til at styre, når de er her sammen. At de så er som nat og dag og understøtter alle ens fordomme om rigtige drenge og piger – ja, det er jo bare morsomt.

Festlige begivenheder
Sommerfesten fandt sted d. 3. juni, og årets opgave var at konstruere et solur og det blev naturligvist løst i overlegen stil. Heldigvis skinnede solen denne dag, så festen kunne leve op til sit navn.

Ugen efter var jeg til 40-års studenterjubilæum i Sønderborg. Det blev et hyggeligt gensyn – selv om min klasse var ramt af flere afbud.

Carsten og Rikke blev gift i juli og festen blev holdt i deres nyerhvervede villa i Skovlunde – dog i et telt, som var opstillet i haven. Et flot arrangement hvor ikke mindst deres vennekreds prægede festen.

Annette, Mariannes mor, fejrede sin 50 års fødselsdag i september, hvor vi var inviteret med sammen med den nærmeste familie, og det blev en god dag om end en af de våde.

I oktober var det Gunnars tur (Cathrines far). Med Gunnars kvalitetssans og kulinariske interesse var forventningerne skruet højt op, og de blev indfriet med en flot menu og levende orkester til de små timer.

Ture
Feriekvoten er i høj grad brugt i Sverige, først i maj, hvor hele familien inkl. Axel og Tove genså  Massahuset i overraskende varmt sommervejr, som ikke blev set siden i året.

Efter købet af ødegården har vi været i Källaremoen 6 gange med skiftende besætning i de 3 måneder, der var til vinternedlukningen.

Efterårsturen til Østrig i oktober blev bestemt i sommermånederne (inden ødegårdskøbet) og det var meningen at Christian og Cathrine skulle have været med, men de måtte melde afbud, så i stedet lykkedes det os at lokke Merete med. Vi har ikke været på ferie sammen, siden vi var børn, så det var helt spændende – og vellykket, selv om vejret ikke helt var, hvad det plejer at være (der var både regn og sne). Udover alt det velkendte, som vi gerne ville vise frem, blev listen udvidet med Höllentalklamm vest for Garmisch.

Af de forretningsmæssige ture gav jeg afkald på New Orleans, og min ændrede jobindhold betyder, at der ikke længere belæg for den efterhånden traditionelle decembertur til London. Det er jo surt, men der vil være andre konferencer, som så må dyrkes.

I foråret var der den sædvanlige Cebit-messe (edb) i Hannover (denne gang tog jeg med i et firmaarrangement) og i oktober blev det atter  i Hannover, hvor der blev afholdt en international konference for brugere af Siemens services. De er i årets løb blevet slået sammen med Fujitsu, som er et af de computer-firmaer, jeg benytter.

Bortset fra at det indholdsmæssigt var en god konference (med 800 deltagere) var der ekstraordinære oplevelser som f.eks. Bamberger symfonikerne, som spillede til gallamiddagen (efter noder på bærbare pc’er) og et indlæg af forbundskansler Gerhard Schröder, som var en rigtig god oplevelse både som person og for indlæggets indhold.

Som ekstra oplevelse indgik der billetter  til verdensudstillingen Expo2000, hvor jeg travede rundt i 5-6 timer, inden jeg skulle møde Nana – som også var på udstillingen og som skulle have et lift med til Flensborg. Området er jo stort, så man kunne slet ikke se alt – og mange steder var der lange køer med ventetider på flere timer, men alligevel blev det til flere spændende indtryk.

På hjemmefronten
Dyreholdet er som det plejer med den samme besætning af høns og dværgvagtler, men hønsene står for udskiftning til foråret. Og nu er det alvor!

I efteråret fik vi besøg af vores valnøddeprofessor, som gerne personligt ville se træet. Nu har vi indsendt billeder og nødder i flere år, og det er lykkedes os at komme i finalen sammen med 40 andre (det startede med 800 træer). Så nu er det spændende, om vores træ vil kunne bruges blandt de 20, der skal udvælges som stamfader til skandinaviske valnøddesorter…Det er jo meget sjovt at være med 

Teknikken med internetforbindelser til familie og venner er nu ved at være en realitet. Faktisk er næsten hele familie- og vennekredsen på nettet. Og det gør jo kommunikationen lettere uanset om det er Merete i Flensborg, familien i Argentina, Helle på college i USA  eller ’bare’ ens egen familie. Så monstro vi når frem til en renæssance for brevskrivningen som ellers døde for 40-50 år siden?

Bortset fra nyanskaffelser til ødegården (bl.a. motordrevet græsslåmaskine, sovesofa & madras samt et bordkomfur) er der i årets løb blevet købt nyt oliefyr (ikke kedel), nye Michelin-dæk til Volvo’en efter ca. 60.000 kørte km.

Jeg har såmænd også købt en ny (standard)cykel i Kvickly efter ikke at have haft en sådan i ca.30 år, og jeg cyklede da også til arbejde ca. 2 måneder – hvorefter jeg overgav mig til dovenskaben, da mørket sænkede sig over landet ved 7-tiden, når jeg tager af sted. Men det skal nu genoptages næste år, når lyset vender tilbage

Arbejdet
Som alle rigtige firmaer foretog DBC atter dette år en organisationsomlægning i forbindelse med at firmaet nu vil til at sælge programmer til bibliotekerne og i den forbindelse har købt Kommunedatas bibliotekssystem. Det har betydet at mit arbejdsområde er blevet snævrere med hovedvægt på husets infrastruktur og support, men stadig med mange udfordringer i forbindelse med indkøb og fremtidssikring af husets IT. Og der sker meget – og hurtigt -, man skal holde sig ajour med – og helst vælge rigtigt blandt de mange løsninger.

Statens luftartsvæsen er er ikke spor bedre. Flyvelederassistenterne har skullet gennem en certificering med tilhørende helbredsundersøgelse og eksaminer, som betød, at hvis ikke man bestod, var ens fremtid slut. Heldigvis bestod Ulla alle prøverne, og pr. 1. december har hun certifikat som flyveleder.

Vejret
De forårsbebudende gæs dukkede op 5. februar, men bortset fra den bragende start på maj, så var sommeren ikke noget at prale med. Vores årlige københavnerturné i forbindelse med jazzfestivalen var hæderlig (blæsende, men ingen regn), men ellers var der kun meget få grillaftner.

Til gengæld blev efteråret usandsynlig flot og varmt – om end der var perioder med meget kraftige regnskyl (som bl.a. bevirkede at der efter lange tider igen trængte vand op gennem kældergulvet, så Ulla måtte bjerge de mange papkasser, der stadig stod med indhold fra Sønderborg).
(og for de undrende: når vejret har en fast plads i beretningen, er det fordi det ofte er det, man senere kommer til at diskutere)

Året rinder ud
Der var jo i årets begyndelse sat tid af til den traditionelle London-tur, men som nævnt er den uge nu konverteret til almindelig ferie. Og sandt at sige er det mange år siden, vi har gjort juleindkøb i Danmark, så en enkelt dag vil vi formentlig drage til staden og se på juleudsmykning i København.

Far er blevet overtalt til at tage endnu en tur til Herlev, hvor vi efter gensidig overenskomst har aftalt at det er samlingsår i Herlev for børn og børnebørn, så vi bliver en 14 stykker med de nærmeste. Familie-julefrokosten bliver også her

 

Källaremoen 2000

  • På besøg i Källaremoen. Huset fundet på internettet. Møde med ejendomsmægler og anden dansk familie. Telefonisk auktion mandagen efter.
  • Nøgleudlevering. Første varevognlæs med seng, bord, skabe, madras dels dele fra Sønderborg dels ting vi bare ikke har smidt væk: man kunne jo altid få brug for ..
  • Ulla alene. Gulvlakering og maling af spisestuestole
  • Ferien tilbringes med at fortsætte indretningen (stole ombetrækkes, køkkenelementer opsættes for at få mere bordplads, kommode afsyres, sofabord males) Axel og Tove kommer tirsdag-torsdag og giver en hånd med, men der bliver også tid til de daglige vandreture.
  • Ulla alene. Gardinsyning
  • Ulla tyvstarter og jeg kommer med Christian og Cathrine dagen efter.
  • Atter varevogn med madrasser, senge, sovesofa, skabsmøblement fra Addi og Asger. Ullas gamle cykel, liggestole. Der skal lukkes ned for vinteren, selv om efteråret har været særdeles mildt. Der er 8-10 grader.. John og Solveig kommer fredag medbringende Flemming og Oliver. Der bliver savet brænde. Seng bygges og lamper opsættes. Debut for pejsetænding. Varevognen har gravet sig ned i den bløde plæne, men ved fælles hjælp får vi den fri. Plænen trænger ikke til at blive slået, men afslører mere mos end vi havde forventet (måske har vi slået den for tæt sidste gang)