Web Design
Beretning 1993

1993

Traditionen tro prøver vi nu endnu engang at gøre status på året i forbindelse med jule- og nytårshilsnerne.

 Efter 26 år er vi nu endelig kun Ulla og mig tilbage på skansen: Christian, der har talt om at blive den første hjemmeboende departementschef, har købt sig en andelslejlighed på Frederikssundsvej efter at have ventet forgæves i 1½ år på at få en lejlighed på Østerbro. Han flyttede hjemmefra kælderen i august, - og han er både stolt og tilfreds og har også fået en dejlig, lys og centralt placeret 2-værelses lejlighed med udsigt ind over København. Han skulle efter planen blive færdig næste år med sit studium (offentlig driftsøkonomi).

 Til gengæld har vi så i en periode haft Flemming retur, fordi hans lejemål blev opsagt. Mange af hans ting har Christian meget praktisk kunnet låne her i begyndelsen. Flemming har siden 1. september boet i Mettes lejlighed, mens hun er på Idrætshøjskole ½ år i Sønderborg. Det spændende er så, om han får studieophold i udlandet til foråret i forbindelse med sin uddannelse. I hvert fald stiller han (vi) os afventende mht at skaffe noget permanent. Pengene er jo små, så der er ikke råd til at betale for noget, man ikke bruger. Spørgsmålet er jo også om han, når han er færdig næste efterår, tager ud for at opleve verden.

Ulla  forsøger at holde sin frihed hellig, men det er ikke nemt, når man er et engageret menneske. Der er stadig nye projekter på arbejdet, der skal tages hånd om, og det giver en tæt arbejdsplan.

Det går stadig "ufattelig godt" i mit firma. Fra nytår går staten ind og bliver aktionær i firmaet og vi overtager dermed både opgaver og personale fra staten, men det betyder også et ret stort arbejdspres for at få enderne til at mødes i dagligdagen. Set i relation til hjemmelivet betyder det, at ikke blot kommer man for sent hjem, men energien er opbrugt, så man ikke får noget fra hånden (det klarer Ulla så heldigvis, men ikke uden protest).

Hvorfor så fastholde et bijob som forretningsfører i foreningen "Nyt dansk Litteraturselskab"? Dels er det en anderledes aktivitet, dels er bestyrelsesarbejdet hyggeligt. Lidt penge giver det da også.

 Endnu engang blev der afholdt sommerfest på Højergårdsvej. Vejret var endda med os da vi allesammen d. 5.6 kaster os ud i brobygningens svære kunst: de skal bygges af af bambus og kunne bære en fyldt dåseøl! Endnu engang overgik holdene hinanden med utroligt fantasifulde og stabile konstruktioner.

Til Toves fødselsdag i januar var invitationen udvidet med Gittes familie. I den gode atmosfære blev Ulla inspireret til at følge op på Gittes sommerarrangement sidste år og til straks fastsætte en dato. Efter den skriftlige invitation kom der desværre en sværm af afbud, som førte til, at det kun var Lotte og Erik samt Axel og Tove, der dukkede op til en hyggelig aften - indendøre. Den oprindeligt planlagte havefest ville ihvertfald have været en kold og klam oplevelse! Til gengæld gav Christian sit Canada-lysbilledforedrag.

Det har jo været karakteristisk for sommeren 1993, at grillkullene har fået et langt liv. Det har været koldt og regnfuldt ud over enhver beskrivelse, og de traditionelle sammenkomster med venner og familie - ja, dem har der ikke været basis for. Vores tradition om at møde op til de udendørs arrangementer i forbindelse med årets jazzfestival blev en kold og til tider ret våd oplevelse - og nogle dage opgav vi helt at tage til byen på grund af vejret.

Ullas moster Emmy fejrede sin 70-års-fødselsdag med en rigtig familiefest i selskabslokalerne ved Sct. Jacobs Kirke (hvor Ulla og jeg blev gift i sin tid) og stor var vores overraskelse, da vi trådte ind i festsalen og opdagede Norma og Hector fra Argentina. Alle de gode minder fra vores ophold hos dem dukkede straks op. Selv om deres program i Danmark var stramt, fik vi en eftermiddag og aften sammen med dem. Efter en flot solfyldt eftermiddag i haven med kaffe, frugter osv var der så festmiddag (ovnstegt laks) om aftnen. Utroligt hyggeligt!

Også vennerne bliver ældre: i år var det John, som rundede de 50 og Mogens 70.

Årets studenterfester var dels hos min søsters Nana, dels hos Bente og Birgers Christina. Nu er vi blevet så gamle, at der kun mangler en enkelt studine næste år i vores vennekreds.

Asger og Addi har bygget et udlejningssommerhus ved Marienlyst. Det er et lækkert og velindrettet hus tæt ved stranden, og vi har været med et par weekends, hvor vi har haft det hyggeligt sammen og gået nogle ture langs stranden, men i dårligt vejr er der nu ikke mange oplevelser på Falster.

Ved årets udgang blev "vores" ødegård "Tomtebo" i Sverige solgt. Ole og Kristine måtte træffe denne tunge beslutning efter at have købt en søgrund i tilknytning til deres hus i Nødebo. Vi havde da talt om mulighederne for at overtage huset - men men ikke til den pris, de fik for det.

Vi har også i år haft nogle gode forlængede weekends i "Tomtebo" i juni og i slutningen af august, hvor John og Solveig var med en forlænget week-end.

Året har bragt nogle gode rejseoplevelser. I marts skulle John og Solveig med Solveigs firma til London. Det var deres første London-tur - og det kan man jo ikke overlade til tilfældighederne. Efter at have talt lidt på knapper og penge besluttede vi os for et "surprise"-visit. Fornøjelsen var helt på vore side, da vi sad i hotellobbyen ved deres ankomst! Og så gik det ellers over stok og sten for at få introduceret så meget af Londons charme på så kort tid som muligt. Vi boede ude ved Paddington Station - billigt og hæderligt - kun en kort vandring fra Hyde Park, hvor John og Solveig var indkvarteret. Fordelen for os var, at vi fik genset nogle af de helt banale seværdigheder igen.

I oktober skulle vi atter introducere et elsket rejsemål: denne gang for Birger og Bente, som overtog familien Stolpes plads i Ehrwald. Christian og Flemming sagde ikke nej til buddet om at komme med, og vi okkuperede derfor hele underetagen i huset.

Det blev vejrmæssigt en af de absolut gode ferier med høj klart vejr og varm føhnvind. Varmt og velegnet til vores vandreture, som naturligvis var et udvalg af de gode, kendte (Immersteig med Sebensee, Grubigstein, Marienberg Joch, Plansee) og som det nye en tur op til Thaneller, det hidtil højeste vi har været (2365 m). I disse omgivelser giver mountainbikes mening, og drengene brugte en hel dag med at prøve kræfter med stigninger og terræn.

Da vi kontaktede familien Krehn efter hjemkomsten havde vejret slået om, og skyerne hang ned om ørerne på dem! Har man lov til at være så heldig?

Da Østrigsturen ikke lå i efterårsferien fik jeg endnu engang mulighed for at deltage i mit yndlingssymposium i på universitetsbiblioteket i Essen, og hjemkommet herfra deltog jeg i et andet internationalt symposium i Lisabon. Selv om man sidder inde en væsentlig del af tiden fik jeg dog set lidt af både Portugal og Lisabon, idet jeg havde taget en lørdag på egen regning.

December byder heldigvis på en lejlighed til et London-visit i forbindelse med den årlige "On-line conference". Traditionen tro rejser jeg med Spies, men fristelsen for at komme med til London var for stor for Ulla, som fik byttet sine arbejdsdage om til fridage og fløj med Varig derover. Vi havde dog arrangeret, at vi kunne bo sammen på Strand Palace, som vi plejer.

Selv om Gladsaxe ikke er London har vores ARTE-abonnement i 1993 givet os to danske musicals, som har været absolut både se- og høreværdige: Cyrano de Bergerac og Tordenskjold.

De fysiske omgivelser i og omkring godset i Herlev har undergået visse forandringer:

 Året begyndte med fuld aktivitet. Ulla fandt et supertilbud på et drivhus, og da det længe havde stået på ønskesedlen at få udskiftet vores veltjente - men afgjort ikke kønne plasticskur, ja, så var det jo bare med at klø på. Som det altid går med den slags ting, griber det om sig: at fjerne det gamle var egentlig ikke noget problem, men det nye fylder mere og skal ligge på den anden led, en del planter (også nogle ret velvoksne) må flyttes, og de haveredskaber mv, der var i det gamle skur, måtte ikke være i det nye drivhus.

Et skur til haveredskaber måtte der findes plads til. Der var forskellige forslag, men resultatet blev at det gamle legehus, der blev bygget, da drengene var små, blev fjernet og et helt nyt rejst i stedet.

Haven lignede virkelig en byggeplads, mens det stod på, men resultatet blev godt. Det nye drivhus falder fint ind i haven, og det nye skur giver plads til både haveredskaber, grill mm. Et udhæng planlagt til pejsebrænde blev lynhurtigt inddraget til "pensionistbænk", da der både er læ og sol her i hele forsommeren. Ja, faktisk så blev de sidste 14 dage af vores vinterferie noget af det bedste vejr, vi har haft i 1993.

Vi har arvet et gammelt bogskab og en blomsterpidestal fra moster i Esbjerg, som døde i januar. Utroligt nok kunne det transporteres i Volvo'en, men det nødvendiggjorde en ommøblering i stuen, som endda ikke er rigtig vellykket: bogskabet er klemt i et hjørne og kommer ikke til sin ret. Der er imidlertid ikke så mange vægge at gøre godt med!

Da Christian fraflyttede med sine ejendele, måtte vi pludselig konstatere, at jeg ikke kunne bruge min CD-afspiller, som er placeret på kontoret, og som vi bruger meget. Altså måtte jeg ud at købe både radio og højttalere (med subwoofer!) - så nu er vi glade igen. Turene til udlandet giver jo mulighed for at købe CD'ere billigere end herhjemme - og udvalget er også både større og et andet, så vi er langsomt ved at få et rimeligt repertoire.

Årets store hit var tilbuddet om, at man kunne få omlagt sine højtforrentede boliglån. Vi gik længe og talte på fingre, men da renten blev ved med at falde, slog også vi til. Det frigiver midler til også at udbetale andre gældsforpligtelser. Summa summarum skulle det give os flere penge til os selv hver eneste måned.

Samtidig muliggjorde det, at vi kunne overveje at få en eller anden form for vedvarende energi. Vi overvejede først en varmepumpeløsning, men den viste sig ikke attraktiv i vores situation, så det blev ved solvarme. Det glæder vi os meget til og forventer også, at det vil kunne opfylde vores forventninger.

Omsider kan vi så melde, at alle vinduer i huset nu er forsynet med termoruder: som det sidste kom turen til de fire vinduer i den oprindelige del af kælderen.